زخم بستر زمانی به وجود می آید که پوست به مدت طولانی فشار ناشی از وزن بدن را متحمل شود. زخم بستر که با نام زخم فشاری نیز شناخته می شود، اغلب در نقاطی از بدن ظاهر می شود که عضله ای میان پوست و استخوان وجود نداشته باشد و استخوان باعث برجستگی ظاهری شود. از جمله قسمت هایی از بدن که ممکن است درگیر زخم بستر شوند عبارتند از؛ باسن، پاشنه پا، ساق پا و … . در ادامه این مقاله به ارائه مطالبی در مورد زخم بستر خواهیم پرداخت. پس با ما همراه شوید.
علل ایجاد زخم بستر
عمده ترین علت بروز زخم بستر، قرار گرفتن طولانی مدت فرد در یک حالت است. معمولا بیمارانی که توانایی تغییر موقعیت خود را نداشته و بیشتر ساعات شبانه روز را در تخت سپری می کنند، ممکن است دچار بیماری زخم بستر شوند. همچنین، ممکن است علائم زخم بستر در افرادی که به مدت طولانی روی صندلی می نشینند، ظاهر شود. در چنین شرایطی جریان خون در ناحیه مورد نظر قطع شده و یا کاهش می یابد و مقابله پوست و استخوان، موجب ایجاد زخم بستر می شود.
راه های درمان زخم بستر
طبیعتا در هنگام بروز چنین عارضه ای باید وضعیت توسط متخصص مورد بررسی قرار گیرد. یک تیم متخصص و مجرب می تواند به راحتی و بدون هیچگونه نگرانی زخم بستر را درمان کند. در هنگام مشاهده زخم بستر، اولین کاری که از افزایش این عارضه جلوگیری می کند، خارج کردن بدن از حالت موجود است.
در صورتی که محل زخم حالت لزج و آبکی داشته باشد، آن را خشک کرده و از تماس زخم با سطوحی که ممکن است آلوده به میکروب باشد، جلوگیری کنید. سریعا به یک مرکز درمان زخم بستر مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای درمان صورت گیرد. از جمله اقداماتی که متخصصین زخم بستر برای بهبود بیمار انجام می دهند، شامل موارد زیر است:
- معاینه برای بررسی وضعیت زخم بستر
- تجویز دارو برای تسکین درد ناشی از زخم
- ارائه یک برنامه غذایی مناسب برای تقویت دستگاه ایمنی
- انجام اقدامات لازم برای درمان عفونت موجود
- انجام عمل جراحی در صورتی که زخم عمیق بوده و موجب عفونت خون شود
- تجویز دارو برای از بین بردن عفونت
- استفاده از تشک مناسب مانند تشک مواج برقی
- انجام اقدامات لازم برای از بین بردن بافت آسیب دیده
- انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از ورود میکروب به محل زخم
- ارائه توصیه های لازم برای جلوگیری از تشدید زخم یا ایجاد زخم در سایر نقاط بدن (مانند تغییر مداوم وضعیت بدن بیمار)
- پانسمان زخم به وسیله گاز استریل
با توجه به مواردی که در فوق ذکر شد، درمان زخم بستر پروسه ای است که نیاز به تخصص و تجربه دارد و امکان درمان آن در خانه به وسیله افراد غیر متخصص وجود ندارد. متخصصین ما در مشهد در کلینیکی مجهز به بهترین و پیشرفته ترین امکانات لازم برای درمان، مشغول به خدمت رسانی به هموطنان عزیز در این زمینه هستند. از جمله مهم ترین خدمات کلینیک درمان زخم بستر در مشهد ارائه خدمات در منزل برای بیماران عزیز است. با این وجود بیمارانی که توانایی جابجایی و تغییر مکان را ندارند، می توانند به راحتی از بهترین خدمات در زمینه درمان زخم بستر بهره مند شوند.
برای درمان زخم بستر در مشهد همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سؤالات متداول
- علائم زخم بستر چیست؟
از جمله مهم ترین علائم زخم بستر می توان به تغییرات رنگ، تغییرات بافت، زخم دارای چرک یا مایع روی پوست و عفونت اشاره کرد.
- چه کسانی بیشتر در معرض زخم بستر قرار دارند؟
معمولا افرادی که توانایی حرکتی خود را از دست داده و به طور مداوم روی تخت یا ویلچر قرار دارند، افرادی که دارای عضو مصنوعی هستند، افرادی که توانایی احساس فشار روی اندام های مختلف را از دست داده اند، افرادی که دچار سؤتغذیه هستند و سالمندان بالای ۷۰ سال که به تدریج پوست بدنشان نازک می شود، بیشتر در معرض زخم بستر قرار دارند.
- اگر زخم بستر به موقع درمان نشود چه عوارضی را در پی خواهد داشت؟
اگر زخم بستر به موقع درمان نشود، فرد مستعد ابتلا به عفونت پوست، استخوان، خون، مغز، نخاع و قلب خواهد شد. بنابراین بهترین کار این است که در هنگام مشاهده زخم بستر در پوست خود یا اطرافیانتان، سریعا در صدد درمان آن برآیید.
- چگونه می توان از ابتلا به زخم بستر جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از ابتلا به زخم بستر بهتر است به طور مداوم موقعیت بیمار را تغییر دهید، از سلامت قسمت هایی از بدن که پوست نازک دارند اطمینان حاصل کنید، مانع وجود آلودگی و رطوبت در پوست قسمت های حساس بدن شوید، از مصرف سیگار و سایر عوامل دودزا توسط بیمار جلوگیری به عمل آورید و … . با رعایت نکات ذکر شده به طور قابل توجهی می توانید از بروز زخم بستر جلوگیری کنید.