زخم پای دیابتی از عوارض بسیار شایع بیماری دیابت است که تشخیص دیرهنگام و عدم درمان آن، عوارض جبران ناپذیری را در پی دارد. تصور کنید که پای شما به هر دلیلی زخم شده باشد، اگر شما به بیماری دیابت مبتلا نباشید، این زخم روند بهبودی را به سرعت طی خواهد کرد. اما در افرادی که با بیماری دیابت دست و پنجه نرم میکنند، به دلایل مختلف مثل مشکلات گردش خون، فرآیند بهبود زخم به کندی طی میشود، تا جایی که ممکن است همین زخم کوچک دچار عفونت شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی مراحل اولیه شروع زخم پای دیابتی، علل و درمان آن بپردازیم. اگر شما یا اطرافیانتان با چنین مشکلی روبرو هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
برای درمان انواع زخم دیابت و درمان زخم پای دیابتی در مشهد همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
نشانه های اولیه زخم پای دیابتی
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، زخم پای دیابتی ممکن است در پی یک خراش کوچک در پای افراد دیابتی، اتفاق بیفتد. افراد با تصور اینکه زخم پای دیابتی بسیار دردناک است، ممکن است زخمهای کوچک را نادیده بگیرند و به سادگی از کنار آن عبور کنند. به طور کلی زخم پای دیابتی در چندین طبقه بندی قرار میگیرد که نشانههای مربوط به مراحل اولیه زخم پای دیابتی عبارتند از:
احساس درد یا بی حسی در پا
گاها زخم پای دیابتی در مراحل اولیه ممکن است با درد همراه باشد. اما از آنجایی که سیستم عصبی بدن در پی ابتلا به دیابت عموما آسیب خواهد دید، ممکن است فرد در مواجهه با زخم پای دیابتی، احساس درد نداشته باشد یا به طور کلی پای او در اثر دیابت، بی حس شده باشد.
تغییر رنگ پوست
یکی از عوارض دیابت، مشکلات مربوط به گردش خون است که به نوعی در بدن پدیدار خواهد شد. در شروع زخم پای دیابتی ممکن است تیره شدن و یا زرد شدن رنگ پوست اطراف زخم را مشاهده کنید.
بوی بد
از آنجایی که روند بهبود زخم دیابتی کند است، میکروبها فرصت بیشتری برای فعالیت پیدا میکنند. در پی فعالیت میکروبی بوی بدی را از زخم دیابتی حس میکنید که در صورت بی توجهی به آن، در طی یک بازه زمانی کوتاه زخم دچار عفونت خواهد شد.
تغییر شکل ناخن
جالب است بدانید حتی ناخنهای نیز ممکن است در اثر زخم پای دیابتی دچار بدشکلی شوند. ضخیم شدن ناخن ، زرد شدن ناخن و جدا شدن ناخن از بستر آن، نشانههای از بروز زخم پای دیابتی هستند.
لک شدن جوراب
افراد دیابتی گاها به هنگام تعویض جورابهای خود ممکن است متوجه وجود لکی روی آن شوند. این لکها که در اثر برون ریزی ترشحات زخم به وجود میآیند، شایع ترین علائم مراحل اولیه زخم پای دیابتی میباشند.
برای درمان انواع زخم دیابت و درمان زخم پای دیابتی در مشهد همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
عوامل خطر و موثر در ایجاد زخم پای دیابتی
پیشتر گفتیم که یکی از شایعترین عوارض دیابت نوع ۲، بروز زخم پای دیابتی است که ممکن است در نهایت عوارضی جبران ناپذیر مانند قطع عضو را در پی داشته باشد. در ادامه به بررسی مهمترین عوامل و دلایل ابتلا به زخم پای دیابتی میپردازیم.
- نوروپاتی دیابتی: آسیب به اعصاب محیطی که یکی از عوارض شایع دیابت است، سبب میشود تا فرد مبتلا به بیماری دیابت درد را به خوبی درک نکند که در این صورت ممکن است با وجود ایجاد زخم در پا، متوجه آن نشود.
- مشکلات مربوط به گردش خون: تنگ و شکننده شدن عروق در پاها در پی دیابت، سبب میشود تا میزان خون و اکسیژن رسانی به بافت کاهش یابد. این موضوع سرعت فرآیند بهبود زخم را کند کرده و خطر عفونت را افزایش خواهد داد.
- انتخاب کفش نامناسب: انتخاب کفشهای نامناسب برای پیاده روی، مثل کفشهای بسیار تنگ و کفش با کفی نامناسب، میتواند به پا آسیب رساند و خطر بروز زخم را در پا افزایش دهد.
- چاقی و اضافه وزن: اضافه وزن یکی از دلایل اصلی ابتلا به دیابت است. در واقع عدم کنترل وزن در افراد دیابتی منجر به افزایش فشار روی مفاصل پا شده و در نهایت ممکن است باعث بروز زخم پای دیابتی شود.
راهکارهای پیشگیری از شروع زخم پای دیابتی در مراحل اولیه
با وجود اینکه زخم پای دیابتی عوارض بسیاری دارد، اما خوشبختانه میتوان با رعایت برخی نکات از بروز این زخمها جلوگیری نمود. در ادامه برخی از روشهای موثر برای پیشگیری از بروز زخم در افراد دیابتی را معرفی خواهیم کرد:
- با رعایت رژیم غذایی، ورزش منظم و مصرف داروهای مربوط به دیابت، قند خون خود را در محدوده طبیعی نگه دارید.
- بعد از هر فعالیت روزانه پای خود را با شویندههایی مثل صابون یا شامپو بچه بشویید و خشک کنید.
- از محصولاتی مثل لوسیون و کرمهای مرطوب کننده به طور مداوم برای جلوگیری از خشکی پوست استفاده کنید.
- هر روز پای خود را از ابعاد مختلف بررسی کنید و از عدم وجود علائمی مثل قرمزی پوست، زخم، تورم و… مطمئن شوید.
- از جورابهای نخی استفاده کنید و از پوشیدن جورابهای تنگ و پلاستیکی خودداری کنید.
- کفشهایی را برای راه رفتنانتخاب کنید که به پای شما به هنگام راه رفتن فشار وارد نکنند.
- ناخنها پای خود را به طور منظم کوتاه کنید؛ چرا که وقتی ناخن بیش از اندازه بلند شود در گوشت پا فرو رفته و باعث ایجاد زخم خواهد شد.
- هر ۶ ماه برای معاینه پاهای خود به پزشک مراجعه کنید. اگر ساکن مشهد هستید، برای چکاپ پاهای خود میتوانید به کلینیک خانه زخم مراجعه نمایید.
- از آنجایی که سیگار باعث تشدید زخمهای دیابتی میشود، از کشیدن سیگار به طور جدی خودداری کنید.
درمان مراحل اولیه زخم پای دیابتی
تشخیص زود هنگام زخم پای دیابتی، شانس موفقیت در درمان را بالا میبرد. چرا که به طور کلی درمان زخم دیابتی در مراحل اولیه راحت تر است. برای قطع مراحل اولیه زخم پای دیابتی، در درجه اول باید از یک متخصص با سابقه در این حوزه کمک بگیرید. توجه کنید که در چنین مواردی خود درمانی نتیجه عکس داشته و فقط مشکلات بیشتری برای شما به وجود خواهد آورد. برای درمان زخم پای دیابتی در مشهد میتوانید به کلینیک خانه زخم در مشهد مراجعه کنید. این کلینیک با بکارگیری متخصصان و پزشکانی که چندین سال در این حوزه سابقه فعالیت دارند، با هدف جلوگیری از پیشروی علائم زخم دیابت، برای شما یک برنامه درمانی موثر آماده میکند.
برای درمان انواع زخم دیابت و درمان زخم پای دیابتی در مشهد همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سخن پایانی
در این مقاله با تاکید روی این موضوع که دیابت بیماری خطرناکیست و عوارض بسیاری دارد، از علائم مراحل اولیه زخم پای دیابتی صحبت کردیم. در واقع هدف ما از بیان علائم اولیه زخم پای دیابتی این بود که با تشخیص به موقع آن برای شروع مراحل درمانی اقدام کنید. در رابطه با زخم پای دیابتی به هیچ عنوان خود درمانی توصیه نمیشود و شروع درمان به طور حتم باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود. برای درمان زخم دیابت در مشهد، میتوانید به کلینیک خانه زخم در مشهد مراجعه کنید. این کلینیک با بکارگیری بهترین امکانات به همراه کادر درمانی متخصص، بهترین فرآیند درمانی را برای درمان زخم دیابتی شما ارائه خواهد داد.
سوالات متداول
- برای پیشگیری از بروز عوامل خطر و موثر در ایجاد زخم پای دیابتی، لازم است هرچند وقت یکبار به پزشک مراجعه کرد؟
هر شش ماه یکبار. از آنجایی که زخم پای دیابتی بسیار مهم است، سالی دوبار باید برای معاینه پا جهت اطمینان از بروز زخم پای دیابتی به پزشک مراجعه کرد.
- آیا خود درمانی در مراحل اولیه زخم پای دیابتی میتواند موثر باشد؟
خیر. خوددرمانی سبب شدت یافت درجه زخم شده و فرآیند بهبود آن را طولانی تر خواهد کرد.
برای درمان انواع زخم دیابت و درمان زخم پای دیابتی در مشهد همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.