ممکن است اسم پانسمان پرده جنین را نشنیده باشید؛ اما این پانسمان نزدیک یک قرن است که در درمان زخمها استفاده میشود. این درمان به علت تکنیکهای جدیدی است که باعث خشک شدن و ذخیره این ماده میشود. پرده آمونیوتیک (پرده جنین) داخلیترین لایه مجاور جنین و مایع آمونیوتیک است. سلولهای بنیادی روی پرده آمنیون مزانشیمی است که قابلیت تمایز یافتن به سلولهای بافت محل پیوند را دارند.
ساختار غشا پرده آمنیوتیک
غشا پرده آمنیوتیک، علاوهبر احاطه و محافظت از جنین در حال رشد در رحم، مادر و جنین را از یکدیگر جدا میکند. این غشا از دو لایه آمنیون و کوریون تشکیل شده است. این دو لایه به وسیله یک لایه ژله شکل جدا میشوند.لایه آمنیون که در سمت جنین قرار دارد، یک لایه از سلولهای اپیتلیال را دارد که می توان با تراش، سلول ساده را از بین برد و لایه زیرین را برداشت. لایه کوریون در سمت مادر قرار دارد. هر دو لایه یک غشای پایه و یک لایه استرومایی دارند.
در غشای پرده آمونیوتیک سه ماده وجود دارد:
- کلاژن
- ماتریکس خارج سلولی
- سلولهای فعال بیولوژیکی و ملکولهای احیا کننده
ماتریکس خارج سلولی باعث استحکام ساختار اصلی سلولها میشود و شامل پروتئینهای پروتئوگلیکانها، فیبرونکتین و لامینینها است. کلاژنها باعث مقاومت ساختاری و استحکام سلولی غشا میشوند. سلولهای فعال بیولوژیکی نیز دارای سلولهای بنیادی هستند که به بازسازی سلولها در پوشش غشا کمک میکنند و فیبروبلاستها در تقویت بافت موثر هستند. ملکولهای احیا کننده که کار ترمیم و رشد را انجام میدهند در غشا پرده آمنیوتیک نیز موجود هستند که موارد زیر را شامل میشوند:
- فاکتورهای رشد مانند فاکتورهای رشد فیبرروبلاست
- فاکتورهای رشد مشتق از پلاکت
- متالوپروتينینازها
پیشنهاد ما جهت مطالعه : درمان زخم در مشهد
خواص ترمیم زخم از غشا پرده جنین
غشا پرده آمنیوتیک دارای ویژگیهای زیر است:
- کاهش التهاب
- خواص ضد باکتری
- کاهش تشکیل بافت اسکار
- حفظ رطوبت بستر زخم
- عمل کردن مانند سد بیولوژییک
- افزایش روند بهبود زخم
- عدم بروز حساسیت
- بازسازی جای ترمیم
موارد استفاده از پرده جنین
پرده جنین برای درمان زخمهای زیادی از جمله موارد زیر استفاده میشود:
- زخم دیابتی
- زخم سوختگی
- زخم ایجاد شده پس از جراحی
- زخم بستر
نحوه استفاده از پانسمان پرده آمنیوتیک
قبل از استفاده از این نوع پانسمان، ارزیابی دقیق زخم و سابقه پزشکی بیمار ضروری است. پرده جنین در یک ظرف استریل شده تهیه میشود. لایه کلاژن استوایی باید روی زخم قرار گیرد و برای نگه داشتن آن از نوارهای استری استفاده شود. نیازی به بخیه زدن مواد در محل زخم نیست و از یک پانسمان ثانویه استفاده میشود. تا دو هفته نباید به محل پانسمان شده دست زد. پس از دو هفته آلوگرافت پرده جنین در محل زخم جای میگیرد و طی دو تا سه هفته زخم شروع به بهبود میکند. بهتر است این پانسمان را در خانه انجام ندهید و آن را به کلینیکهای معتبر بسپارید.
کلام آخر
امروزه پانسمان نوین، از شیوههایمختلفی برای درمان زخمها استفاده میکند. پانسمان پرده جنین یکی از این روشها است که در درمان بسیاری از زخمها موثر است. خانه زخم پارسیان در مشهد، با به کارگیری از بهترین مواد و نیروهای متخصص انواع پانسمانها را با توجه به ارزیابی زخم انجام میدهد.